Nacht van de Nacht

 


Nacht van de Nacht
IVN Geysteren - Venray organiseert op zaterdag 28 oktober opnieuw het nachtavontuur.
Datum : zaterdag 28 oktober.
Tijd : vanaf 19.30 tot 22.00 uur.
Vertrek: vertrekken is mogelijk van 19.30 tot 20.30 uur.
Locatie : natuurgebied de Paardenkop.
Kosten : vrijwillige bijdrage.|

Routebeschrijving:
Vanaf Venray op de rotonde bij Ysselsteyn linksaf. (Puttenweg)
Na 3 km rechtsaf slaan (Paardekopweg.) Sla vervolgens na circa 1 km linksaf. (Moosdijk)
Hier vindt u aanwijzigen om te parkeren.


Let op : Gelieve geen zaklampen mee te nemen. Het is tenslotte de nacht van de nacht.


Wat is de Nacht van de Nacht.

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement in oktober, georganiseerd door de Milieufederaties en Stichting Natuur & Milieu. Tijdens de Nacht van de Nacht worden op honderden plaatsen in Nederland activiteiten georganiseerd die de schoonheid van echte duisternis benadrukken. Dit jaar organiseert IVN Geysteren-Venray opnieuw een leuke activiteit.

Wat gaan we doen?
Op zaterdag 28 oktober is een gedeelte van het natuurgebied de Paardenkop tussen 19:30 en 22:00 uur opengesteld voor een rondwandeling in het donker. Wat is er spannender dan een nachtelijke tocht in dit unieke natuurgebied waarbij u de nieuw gebouwde uitkijktoren kunt bezoeken en beklimmen. Bovenop de 18 meter hoge toren heeft u zicht op de omgeving van IJsselsteijn. Hoe donker is onze omgeving nog? Het IVN heeft een route gemarkeerd zodanig dat niemand het risico loopt in het donker te verdwalen, ook de toren zal verlicht zijn, zodat u veilig naar boven kunt.
Tijdens de tocht worden de deelnemers verrast met een aantal leuke activiteiten, zoals: een spannend verhaal van Jan Michels, die in zijn zelfgebouwde plaggenhut zijn verhaal zal vertellen, het beluisteren van vleermuizen met behulp van detectors, de sterrenhemel bekijken met een telescoop (mits het helder weer is) en hoe ziet de nachtvlinder er uit.
Voor de kinderen zijn er speciale opdrachten.
Op de start/finishplaats, waar een aantal vuurkorven staan, zal ook een stand zijn met koffie, thee en warme chocomel.


De nacht is niet meer duister.
Nederland is een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. Al dit overvloedige licht wordt lichtvervuiling genoemd. Vaak brandt het licht ook nog eens onnodig zoals op de bovenstaande foto te zien is. Lichtvervuiling komt op veel plekken voor. Denk aan verlichting van bijvoorbeeld sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen/garages, kassen, monumenten en reclameborden die de hele nacht onnodig branden.

‘77% van de bevolking vindt dat de reclameverlichting en verlichting van de buitenkant van kantoren na 12 uur ’s nachts uit mag’


Hoe licht is Nederland?
Die vraag is gemakkelijk te beantwoorden als je naar de onderstaande foto kijkt. Dit is een foto gemaakt vanuit de ruimte. Nederland lijkt te branden als één grote lamp.
Lees hier wie de grootste lichtvervuilers zijn.

 


‘63% van de Nederlanders ergert zich aan reclame verlichting en verlichting in kantoren die ’s nachts blijft branden’


Hoe licht is de wereld?
Op de website van de Nacht voor de nacht kan je heel goed zien welke plekken in de wereld het meest licht vervuild zijn. Vooral Europa en Amerika zijn zwaar vervuild, maar ook India, gedeeltes van Rusland en Azië.
Normaal gesproken zijn er ‘s nachts zo’n 2500 sterren met het blote oog zichtbaar, in deze gebieden zijn dat er slechts enkele. De melkweg zullen velen nooit zien. Lees
hier over de andere gevolgen van lichtvervuiling.

‘61% van de bevolking vindt dat veel lantaarnpalen gedoofd of gedimd kunnen worden na 12 uur ’s nachts’


Gevolgen: voor de mens, dier en natuur.

Gezondheid

Licht werkt verstorend op de mens. Sinds de komst van de elektrische lamp zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. In verschillende onderzoeken zijn er relaties gelegd tussen lichtvervuiling en borstkanker, slaapstoornissen en stress. Uit onderzoek blijkt ook vooral dat men zich hindert aan het overvloedige licht. Kijk in het Handboek
Handboek Licht/Donker voor een nadere toelichting van de onderzoeken die zijn uitgevoerd.


Esthetiek

Het besef van de relatie tussen heelal en mens is een belangrijke erfenis die in alle culturen een rol speelt en gespeeld heeft. Helaas is onze westerse cultuur als eerste bezig dit besef van de relatie tussen heelal en mens te verliezen.
Economie
Wat vaak over het hoofd wordt gezien is de hoeveelheid geld dat jaarlijks de duisternis in wordt gestraald. Heeft een gemeente al eens stil gestaan bij het feit dat de verlichting van één kerktoren met een vijftal schijnwerpers jaarlijks zo’n € 700,- aan energie kost? Datzelfde geldt natuurlijk voor het aanstralen van bedrijfspanden waar vaak een nog grotere hoeveelheid licht en dus geld wordt gebruikt.

Vogels, insecten en amfibieën

Buitenverlichting beïnvloedt het gedrag van deze dieren door desoriëntatie, afstoting en aantrekking. Hun oriëntatie wordt verstoord, waardoor hun energiebalans wordt aangetast. Of ze worden uit hun winterslaap gehouden. Hierdoor neemt de kans op uitputting en sterfte toe. Voor vogels is licht de belangrijkste prikkel voor het timen van hun activiteit. Nachtelijk kunstlicht veranderd de natuurlijke licht-donker cyclus. Daardoor kan de betrouwbaarheid van licht als prikkel verzwakken.

Nachtvlinders

Nachtvlinders hebben veel last van nachtelijk licht. De lampen trekken ze aan, waardoor ze beter zichtbaar zijn voor dieren die op hun jagen. Bovendien raakt hun biologische klok in de war. Meer informatie over de gevolgen van kunstlicht voor nachtvlinders is te lezen in
dit artikel.
 

Planten
Planten worden gestuurd door licht. Door continue belichting kunnen sommige planten niet groeien. Andere planten vertonen groei ontwijkend gedrag.
 Dit onderzoek toont de nadelige effecten op flora en fauna door licht.
 


Sterren

De Melkweg is in steden in Nederland niet meer te zien. Door de overvloedige verlichting die omhoog schijnt worden de zwakkere sterren overstraald en is de prachtige sterrenhemel onzichtbaar geworden.

Verkeersveiligheid

Uit
onderzoek blijkt dat meer verlichting van wegen vaak leidt tot meer ongelukken. Zo gebeuren er in België twee keer zoveel ongelukken als in Nederland, terwijl de verlichting daar hoger is afgesteld en bijna alle snelwegen verlicht zijn. Het gevaar zit hem in het plots opduiken van verlichte objecten, zoals lantaarns digitale reclameborden. Het felle licht verblindt de autorijders voor korte tijd, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Ook wordt er bij meer verlichting harder gereden, waardoor er meer ongelukken gebeuren. Om de verkeersveiligheid te behouden is het belangrijk om de toename van digitale reclameborden tegen te gaan en om straatverlichting verantwoord te installeren.


De successen
Steeds meer duurzame gemeenten en bedrijven updaten hun verlichtingsplannen naar aanleiding van de Nacht van de Nacht campagne. Verlichting gaat waar het kan uit of wordt gedimd en er komen steeds meer duurzame en slimme alternatieven! Alle successen van de Nacht van de Nacht campagne vindt je hier.
Terugblik op de Nacht van de Nacht 2016:

  • De Nacht was een van de drukste ooit! Ruim 45.000 mensen gingen op padIn Middelburg was de Nacht van de Nacht het grootst. 15.000 bezoekers konden donker tafelen, een lichtpuntjesconcert en nog 60 andere activiteiten bezoeken.
  • Er zijn 20 aanbevelingen voor gemeentes uitgebracht om aan de slag te gaan met duurzaam verlichten. Deze aanbevelingen zijn gepubliceerd door de VNG.
  • Er waren meer dan 460 activiteiten in duister door heel Nederland heen georganiseerd
  • Onze ambassadeurs waren André Kuipers, Govert Schilling, Vincent Bijlo, Anita Witzier, Maurits Groen, Marga Hoek, Jacqueline Cramer, Johan van der Wielen, Ingmar Heytze en Gerard van Maasakkers.
  • 165 gemeentes en bedrijven deden het licht uit
  • Enkele hoogtepunten waren een groots Nacht van de Nacht festival in Middelburg, alle sterrenwachten die meededen en een lichtjesroute over Fort Vechten met een masterclass van prof. Ralph Wijers.
  • Voor het eerst ging in 10 gemeentes de openbare verlichting uit.
     


Toen de nacht

toen het licht van de nacht
duisternis was

het licht van de nacht
ons onzichtbaar maakte
en wij alleen nog stemmen waren
op een bank in de tuin

toen de nacht ons omgaf
en meenam in de duistere vragen
wanneer en waar en wie

toen de nacht een geheim was
dat met de nacht verdween

 


uit: 'Toen ik dit zag', 2008.
Schrijver: Rutger Kopland, 20-01-2009

 

 

 

IVN Geysteren Venray