Minicursus Biesbosch
 

 

Minicursus Biesbosch: Van Polderland naar Waterland
Datum lezing : maandagavond 16 september 2019
Tijd : 20.00 uur
Locatie : De Kemphaan Venray
Na het hoge water in 1993 en 1995 veranderde er veel in ons Nederlandse rivierengebied. Het hoge water in die jaren vroeg om maatregelen die de veiligheid van vele honderdduizenden mensen moest garanderen. De Deltawet Grote Rivieren in combinatie met de natuurontwikkeling van plan Ooijevaar zorgde voor een reset en gedaanteverwisseling van het toenmalige Biesbosch landschap.

Thomas van der Es is boswachter ecologie in het zoetwatergetijdengebied de Biesbosch. Sinds eind jaren 90 volgt hij de ontwikkelingen op de voet. Vanaf 2008 beroepsmatig. Grote stukken polderland veranderde in korte tijd in waterland. Daar waar suikerbieten en aardappels stonden zwemmen nu weer de houting, fint en bevers. Op de oevers bloeien kattenstaart, heelblaadjes en moeras-vergeet mij nietjes. Lepelaars, aalscholvers en zilverreigers zoeken er naar voedsel.
In 2012 kwam er een nieuwe broedvogel op het gebied af. De eerste broedende zeearend was vanaf dat jaar een feit. In 2016 volgde de eerste visarend van Nederland.
Tijdens deze avond verteld Thomas over deze ontwikkelingen, het beheer en de toekomst van het kloppende hart van NL Delta. Het nieuw op te richten Nationaal park; Biesbosch- Haringvliet.
Biesbosch.
Foto: Wikimedia Commons
 

 

 

 

IVN afd. Geysteren/Venray