Minicursus Biesbosch
 

 

Minicursus Biesbosch (vooraankondiging)
Datum: lezing : maandagavond 16 september in de Kemphaan
Dagtocht : zaterdag 5 oktober 2019

In het najaar van 2019 organiseert het IVN Geysteren-Venray een minicursus: Nationaal Park de Biesbosch natuurbeleving op het ritme van eb en vloed.

Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Het is natuur met een voor Nederland belangrijke cultuurhistorie: hier hebben mensen gevochten tegen het water, polders gemaakt, de natuur naar hun hand gezet met een heel eigen griend- en rietcultuur, maar ook weer ontpolderd en teruggegeven aan de natuur.
Het daguitstapje gaat vooraf aan een lezing op maandag 16 september in de Kemphaan, verzorgd door Thomas van der Esch, boswachter in de Biesbosch. De titel van de lezing is hoe kan het anders: de natuur van de Biesbosch
Op zaterdag 5 oktober vertrekken we voor de dagtocht met touringcar ‘s morgens vanuit Venray om 8.45 uur naar Werkendam, het museumeiland Biesbosch. Het museum ligt in het hart van de Biesbosch. Het is daarmee de uitgelezen plek om bezoekers kennis te laten maken met het verleden, heden en de toekomst van de Biesbosch.
De Biesbosch is een ongekende inspiratiebron voor kunstenaars, fotografen en culturele organisaties. Regelmatig staan er in het museum tentoonstellingen en kunt u exposities bekijken van vogels van allerlei pluimage.
Het Biesbosch Museum laat vooral zien op welke wijze de mens vanaf die periode tot heden zijn brood in het gebied verdiende en door zijn handelen het uiterlijk van de Biesbosch heeft bepaald.Biesbosch.
Foto: Wikimedia Commons

Naast het Biesbosch Museum Eiland ligt buitenmuseum de Pannekoek, eigendom van Staatsbosbeheer. De Pannekoek is een zogenaamde hakgriend van ongeveer 8 hectare groot. Het gebied is voorzien van wandelpaden en over land bereikbaar. De uitgezette wandeling van 2 km voert langs een wilgentuin en een vangpijp van een eendenkooi. De Pannekoek is in 1970 aangelegd op initiatief van de Stichting Biesbosch Museum Eiland met als doel inzicht te geven in deze cultuur. Op dit museumeiland kunt u uw lunchpakket opeten, dat is niet mogelijk in het museumgedeelte, of in het museumcafé.
We vertrekken om 13.30 uur met de touringcar naar Drimmelen om daar een gecombineerde vaartocht met fluisterboot /wandeling te maken van 2,5 uur onder leiding van 2 gidsen van Staatsbosbeheer.

De Biesbosch is ontzettend groot en u kunt binnen 2,5 uur natuurlijk nooit de hele Biesbosch ontdekken. Tijdens deze tocht laten wij u echter kennismaken met de mooiste plekjes .
Na de boottocht vertrekken we om 17.00 uur richting Venray, waar we om 18.45 uur aankomen.

Kosten leden € 45. Niet leden € 55. Indien u in bezit bent van een museumjaarkaart, die op 5 oktober geldig is, dan krijgt u € 7,50 korting.
De prijs is inclusief: lezing, vervoer met touringcar, entree museum, vaartocht met fluisterboot en wandeling onder begeleiding van een gids van staatbosbeheer. Hapjes en drankjes zijn voor eigen rekening.

Aanmelden kan tot 18 september via het secretariaat: secretariaat@ivn-geysteren-venray.nl
Deze aanmelding is definitief indien u het cursusgeld hebt overgemaakt op:
rekening:IBAN: NL36 RABO 01563203 39 ten name van IVN afd. Geysteren-Venray onder vermelding van minicursus Biesbosch.
 

 

 

 

 IVN afd. Geysteren/Venray