Lezing lieveheersbeestjes en kapoenen

Lezing lieveheersbeestjes en kapoenen
Datum : maandag 4 april 2022
Tijd : 20.00 uur
Locatie : De Kemphaan Venray
Presentatie : Reinier Akkermans

Lieveheersbeestjes: niet lief, wel interessant
Eigenlijk kent iedereen ze wel: rood of zwart met stippen. Voor wie wat ouder is, als kind had je in de vorige eeuw twee soorten: kleintjes met twee stippen en grotere met zeven stippen. Tegenwoordig is het anders. De meest algemene soort is nu het Aziatisch lieveheersbeestje. Als iemand lieveheersbeestjes in huis of tuin vindt, dan is het meestal die soort. Misschien niet verbazend, maar er komen veel meer soorten in Limburg voor. Momenteel zijn in Limburg 35 soorten grote lieveheersbeestjes waargenomen. Variërend in kleur van geel tot bruin en van rood tot zwart in grootte variërend van 3 tot 10 mm. Sommige zijn heel algemeen en andere uiterst zeldzaam. Dit zijn de grote van ongeveer 3 tot 10 mm. Deze groep heet de “Grote lieveheersbeestjes”. Daarnaast zijn er ook nog de mini-lieveheersbeestje, oftewel de kapoentjes. Kapoentjes zijn 1 tot 2 mm groot. Uit Limburg zijn 24 soorten bekend. Het viervlekkapoentje is in elke klimop heg te vinden en het gevlekt rietkapoentje daar waar een rietkraag in het water staat, maar van veel andere soorten is hun verspreiding volstrekt onduidelijk. Door hun formaat zijn de meeste moeilijk herkenbaar. Van sommigen zijn alleen de mannetjes op naam te brengen. Begrijpelijk dat de kennis over die soorten nog behoorlijk wazig is.


 

Merkwaardig is dat lieveheersbeestjes bekend staan als symbool voor vrede en verdraagzaamheid, terwijl het kleine roofdieren zijn. Ook de minuscule kapoentjes. Een enkele soort eet schimmels of bladmoes, maar de meeste luizen, hoewel sommige daarin erg kieskeurig zijn Ook kannibalisme is ze niet vreemd. Omdat het luizeneters zijn, worden lieveheersbeestjes en kapoentjes in de kassen gebruikt als biologisch bestrijdingsmiddel. Dit klinkt mooi, maar lieveheersbeestjes kunnen vliegen met het risico dat ze zich buiten de kassen in de natuur vestigen. De bekendste ontsnappeling is het Aziatisch lieveheersbeestje. Een geduchte concurrent voor veel inheemse soorten, die daardoor onder druk staan. Een tweede uit de kassen ontsnapte soort, het bebopnepkapoentje, is de laatste jaren aan een opmars bezig.
Kortom, lieveheersbeestjes zijn een aardige groep om in anderhalf uur kennis mee te maken en ze net als vroeger ook zelf weer eens te gaan vangen. Maar nu met een natuurwetenschappelijk oog.
 


 

 

 

 

IVN Geysteren Venray