Lezing cultuur-historie van bomen

 

Lezing, de cultuur-historie van bomen
Datum : maandag 17 april 2023
Tijd : 20.00 uur
Locatie : De Kemphaan, Kennedyplein 1, 5801 VH Venray
Presentatie : Geertje Janssen

De lezing wordt verzorgd door Geertje Jansen. Als cultuur-historisch natuurgids is zij gespecialiseerd in floralore, de oude verhalen van bomen, struiken, planten en paddenstoelen. Geertje Jansen is lid van IVN Den Bosch en verzorgt cultuur-historische natuurwandelingen, workshops en lezingen vanuit haar bedrijf Wandeloogst. https://www.wandeloogst.nl

De cultuur-historie van bomen
Al duizenden jaren zijn bomen (letterlijk) de steun en toeverlaat van de mens. Bomen werden gebruikt als bouwmateriaal, brandstof, gereedschap, voedsel en medicijn. Geen wonder dat de mensen door de eeuwen heen veel eerbied en ontzag voor bomen hadden. Onder bomen werd rechtgesproken, gedanst en gefeest of gebeden. Talloze rituelen en gebruiken hielden met bomen verband. Talloos waren dan ook de verhalen waarin de boom een belangrijke rol speelde.
Ook vandaag de dag zetten we nog een kerstboom in huis, wordt er genezing afgesmeekt bij de lapjesboom in Overasselt of gebeden in kerken en kapellen waar eens heilige eiken stonden.
Tijdens de lezing bespreken we een aantal bomen en wat zij in de loop der eeuwen op cultuur-historisch vlak voor de mens hebben betekent.

Leer meer over de eik, berk, beuk, linde, spar, wilg en andere bomen die de mens geholpen hebben. Een lezing vol oude gebruiken en rituelen, interessante toepassingen van bomen en bomenverhalen zoals ze vroeger bij een knapperend haardvuur verteld werden.

 

 

 

 

IVN Geysteren Venray