Lezing over Natuurpark de Brenne in Frankrijk

Lezing over Natuurpark de Brenne in Frankrijk
Datum : 22 januari 2018.
Tijd : 20.00 uur.
Plaats : De Kemphaan, Kennedyplein 1 Venray.
Geert Engels kent het park Natuurpark de Brenne in Frankrijk op zijn duimpje. Hoe komt Geert in deze streek terecht?
Geert is al van jongs af aan een fervent vogelaar en vanaf zijn 18de actief bij het I.V.N Heeze-Leende, o.a. als natuurgids. 20 jaar geleden kampeerde hij met Annette en dochters voor het eerst in dit gebied. Al na een week nam hij medekampeerders mee het gebied in om hen de natuur in de Brenne te laten beleven. Nadien is het gezin er elk jaar terug gegaan en in 2000 hebben zij daar een 250 jaar oude boerderij gekocht. Na bijna twee jaar renoveren was hun vakantiewoning klaar en waren Annette, Geert en hun dochters zeer regelmatig te vinden in deze woning. Uiteindelijk heeft het echtpaar er voor gekozen om hun heil deels in Frankrijk te halen (of zoeken!). Ze hebben een stuk aan de boerderij gezet en deze verder ingericht als Bed&Breakfast, Chambres d’Hôtes zeggen ze Frankrijk. In 2010 zijn ze geopend en inmiddels zit het 7de seizoen er op. Naast verhuur van hun kamers bieden zij enkele kampeerders de mogelijkheid om hun tent, caravan of camper te plaatsen. Een aantal malen per week kunnen de gasten ook blijven eten: table d’hôte heet dat. Geert is de kok en gasten zijn zeer te spreken over zijn kookkunsten. Geert kent het gebied op zijn duimpje en verzorgt jaarlijks op locatie, zo'n vijftig excursies en 25 lezingen.

Natuurpark de Brenne.
Het Natuurpark de Brenne http://www.parc-naturel-brenne.fr/fr/  in Frankrijk is een natuurgebied met internationale status. Het ligt zo’n 300 km ten zuiden van Parijs en is voor de natuurliefhebber en rustzoeker een prachtig gebied. Er liggen ruim 3000 meren en meertjes die onder andere gebruikt worden voor de visteelt. Het is een bijzonder park voor vogelaars. Er zijn soorten te zien die in Nederland zeldzaam zijn geworden en daar nog in grote getale voorkomen.
Wat is er zoal te zien? Te noemen valt: de Aalscholver of de Reiger (negen verschillende soorten), maar ook de Griel, Hop, Bijeneter, Cirlgors, Rode patrijs, Grauwe gors, Blauwe, Bruine en Grauwe kiekendief. Daarnaast is de plantenrijkdom er uniek o.a. tientallen soorten orchideeën komen er voor. Geert heeft de camera altijd paraat en aan de hand van zijn foto’s en wat korte filmpjes wil hij u kennis laten maken met het prachtige gebied. Om al vast een idee te krijgen van de natuurbelevenissen van Geert kijk op http://fotosgeertengels.blogspot.com/ 

 
 

 

 

IVN Geysteren Venray