Lezing Castenrayse Vennen

Lezing Castenrayse Vennen
Datum : maandag 6 maart 2023
Tijd : 20.00 uur
Locatie : De Kemphaan, Kennedyplein 1, 5801 VH Venray
Presentatie: Jan Strijbos

Het natuurreservaat De Castenrayse Vennen is sinds de Ruilverkaveling Lollebeek in 1969 eigendom van Staatsbosbeheer. In het verleden werd in het gebied turf gestoken en turfslijk gebaggerd. Ook haalde men er ‘schânse’ om de sopketel mee te stoken. De takkenbossen werden eveneens verkocht aan bakkers uit de regio Horst/Venray. Zij stookten er hun ovens mee heet. Het gebied kent enkele bijzondere planten, zoals de slangenwortel, de wateraardbei en de koningsvaren. Bij de meesten blijft het gebied vooral in herinnering als schaatswater. Honderden schaatsliefhebbers uit de gehele regio togen op winterse dagen naar de prachtige ijsbanen.

Bij de uitvoering van de ruilverkaveling in circa 1965 werd de Lollebeek verbreed en uitgediept, waardoor de waterstand dramatisch zakte. Het schaatswater begon langzaam maar zeker te verlanden en de ingreep had verstrekkende gevolgen voor het natuurgebied. In september 2021 werd in het kader van het Uitvoeringsprogramma Maasgaard begonnen aan een reconstructie van de Lollebeek die deels door het gebied stroomt. Het doel was het waterpeil in de vennen te verhogen en dat is gelukt. Een geďntegreerd onderdeel van het hele Maasgaardproject was het herstel van het voormalige schaatswater.
Dat werd uitgebaggerd, zodat weer een open water ontstond.
Voor de pauze gaat de lezing over de vroegere situatie en na de pauze wordt onder meer verteld over de reconstructie, alles verluchtigd met foto’s. Wij nodigen u van harte uit voor de lezing.


 

 

IVN afd. Geysteren/Venray