Jongeren IVN activiteiten

   
 Coördinator: Marije Freriks   tel. 0478-501325   06-41849574   e-mail: mfh.freriks@hccnet.nl

 

Jongeren IVN
Geysteren-Venray

 

 

De reis van een zwerfsteen
 

De reis van een zwerfsteen, vertelt door Hans de Jong, geoloog.

Nederland is een land van zand, klei en veen. Enkel in het uiterste zuiden van Zuid-Limburg komt vast gesteente voor.
Stenen kennen wij vooral van het grindpad in de tuin en van sommige akkers in het oosten van het land. Er wordt heel wat grind in Nederland gewonnen en gebruikt, vooral in beton. Ze worden in dagbouw gewonnen, vanouds in grote grindgaten langs de Maas, en gebruikt voor de bouw van huizen en de aanleg van wegen enz.

 


Wie bekommert zich dan nog om de soorten steen in zo’n grindgat? Hooguit een handvol verzamelaars. En vaak is dat lastig, omdat de zand- en grindbedrijven meestal geen publiek op hun terrein toelaten.
En waar anders kun je in Nederland naar stenen zoeken? Wie een aardige verzameling van de belangrijkste gesteentesoorten wil aanleggen, kan moeilijk braakliggende akkers afstruinen.

 

Vindt je het leuk en leerzaam om eens op zoek te gaan naar stenen en de herkomst hiervan dan ben je nu uitgenodigd.

Voor wie?
Voor jongeren van 10 jaar en ouder die het leuk en interessant vinden meer te weten over stenen.

 
Wanneer?
Vrijdagavond 3 mei van 18.00 tot 19.30 uur.
Er wordt op dit tijdstip niet gewerkt op het terrein. De eigenaar van het ontgrindingsbedrijf heeft toestemming verleend.

 

Waar?
Grindgat De Diepeling, Reijnbroekerweg 1 in Tienray.

Routebeschrijving
De ingang van de Diepeling bereik je vanuit Tienray. Neem in het centrum van Tienray de Spoorstraat; je kruist de spoorlijn naar Venlo; neem dan de eerste weg rechts, dit is de Reijnbroeckerweg, een smalle weg.
Aan het eind daarvan is de ingang.

 

Programma

* Hans de Jong vertelt een kort verhaal over zuidelijke zwerfstenen.
* Hans zoekt dan enkele stenen en laat zien hoe je met behulp van een zoektabel/ zoekkaart de naam kunt ontdekken van die steen. Daarna gaan we zelf op onderzoek naar de verschillende stenen en zoek jezelf uit met de kaart waar de steen vandaan komt.
* Hans zal dan verder toelichten, welke reis, de steen die je hebt gevonden hebt, heeft ondernomen om bij de Diepeling terecht te komen. Als je het leuk vindt maak jezelf een verhaal bij die steen in de vorm van een stripverhaal.

Aanmelden
Geef je op bij Marije Freriks via:  mfh.freriks@hccnet.nl

Dit kan uiterlijk tot donderdag 2 mei.
(heb je vragen dan kun je ook bellen: 06-41849574)
LET OP: tijdig aanmelden in verband met de organisatie.

 Voorjaarsprogramma 2019.

Zaterdag 9 maart.
In Nederland zijn door de aanvoer van de verschillende rivieren in de voorbije miljoenen jaren allerlei soorten stenen aangevoerd. Hans de Jong is geoloog gaat hierover veel vertellen, stenen bekijken en op naam brengen. Wellicht gaan we zelf op zoek naar stenen?


Zaterdag 30 maart
SCHONE MAAS PROJECT

Waar? In de uiterwaarden langs de Maas
Wat? Samen de rommel opruimen met grijpers, vuilniszakken en handschoenen. Het afval dat bij hoogwater in de uiterwaarden terecht komt is niet goed voor de natuur. Het Jongeren-IVN ontvangt voor deze klus een zakcent.

Zaterdag 14 juni
Programma wordt nog verder uitgewerkt.

 

 

 

 

 

 


IVN Geysteren Venray