Insectenwandeling: op zoek naar de Bruine Eikenpage

 

 

Insectenwandeling: op zoek naar de Bruine Eikenpage
Datum : zondag 16 juli 2023
Tijd : 14.00 uur
Vertrek : Einde van de Zuiderbergweg Oostrum. Te bereiken voorbij Zuiderbergweg 5, doorrijden tot het einde van de weg die over gaat van verharde weg in zandweg.

De bruine eikenpage is familie van de blauwtjes en behoort tot de groep dagvlinders.
Herkennen van de soort is door goed op gelijkende soorten te letten zoals b.v. de eikenpage, iepenpage en de pruimenpage.

Herkennen:
De rode maanvlekjes voor de achterrand van de onderkant van de achtervleugel zijn zowel aan de binnen- als de buitenkant zwart gerand. Op de onderkant van de achtervleugel bevindt zich een dunne rij van kleine vlekjes. Bij de vleugelhoek verloopt de lijn onregelmatig zigzaggend, maar niet in de vorm van een W zoals bij de iepenpage. Bij het staartje bevindt zich een blauwe vlek, die echter soms afwezig is. De vrouwtjes hebben op de bovenkant van de voorvleugel een oranje vlek.
In het gebied (de Zuiderbergweg Oostrum) waar wij naar toe gaan om op zoek te gaan naar de bruine eikenpage komt alleen de bruine eikenpage en de eikenpage voor. De bruine eikenpage is een vrij zeldzame standvlinder die lokaal voorkomt op de hogere zandgronden in het binnenland, in de duinen en Zuid Limburg. Vliegtijd half juni tot begin augustus in een generatie. De vlinders besteden veel tijd aan nectar drinken (braam, sporkehout, wilde liguster, Jakobskruiskruid en koninginnenkruid).
De combinatie van lage zomereikjes en veel nectarplanten is essentieel voor de vrij zeldzame bruine eikenpage.
Uiteraard kijken we ook naar andere insecten maar het doel is de bruine eikenpage.


Bruine eikenpage.
Foto: Wikimedia Commons


.

 

 

 

IVNGeysteren Venray