IVN fietstocht naar Kloster Graefenthal

 

 


Fietstocht van Well via de Maasduinen en Siebengewald naar Kloster Graefenthal. Vandaar via Goch en Weeze terug naar Well.
Datum : zondag 8 september 2019
Vertrektijd : 10.00 uur, terugkomst 17.00 uur
Start : Parkeerplaats bij restaurant Vink in Well (Sterrenbos)

Evenals voorgaande jaren houden we in de maand september onze traditionele fietstocht. Thema dit jaar is het grensgebied en Kloster Graefenthal. ( Grevendal). Vanuit Well gaan we via het bezoekerscentrum van het Limburgs Landschap door de Maasduinen, langs het Eendenmeer naar Siebengewald. Langs de grens door het dorp Aperden bereiken we dan het landgoed Kloster Grafenthal. Klooster Graefenthal is een bijzonder landgoed in Noordrijn-Westfalen, gelegen aan de Niers. Dit klooster heeft een spannende eeuwenoude geschiedenis.

 

Het klooster werd in het jaar 1248 gesticht door graaf Otto de II van Gelre en zijn echtgenote Margarete van Kleve. Meer dan 550 jaar was Klooster Graefenthal de verblijfplaats van de adellijke Cisterciënzer nonnen, tot Napoleon in 1802 het klooster seculariseerde. Sindsdien is Klooster Graefenthal privébezit.
We gebruiken de lunch op het landgoed. Verspreid staan hier diverse tafels. Bij het klooster is een horeca voorziening.

Na de lunch is er een korte rondleiding langs de gebouwen en over het terrein. Van daar vertrekken we langs de Niers richting Goch.
Goch wordt het eerst genoemd in een document van 1261, het kreeg de stadsrechten waarschijnlijk tijdens het bewind van Graaf Otto II van Geldern, de stichter van Kloster Graefenthal.
Het stadje heeft na Gelre toebehoord aan het hertogdom Kleef en sinds 1614 aan Pruisen, met tussendoor bezettingen door de Nederlanden (1615), Spanjaarden(1622-1625) en Fransen (1757,1763 en 1795-1815).


Kloster Graefenthal (Foto Wikipedia.)

Na Goch fietsen we verder langs de Niers tot aan Weeze. Weeze is sinds de Romeinse tijd bewoont. Het lag aan de Romeinse weg van Keulen naar Nijmegen. In december 1944 is bijna de gehele bevolking van Weeze geëvacueerd naar Thüringen. In februari vond hier de slag om het Reichswald plaats, waarbij 80 % van het plaatsje werd vernietigd. Via airport Weeze en Wellsche Hut fietsen we naar ons startpunt.
We zullen bij aantal punten afstappen om wat uitleg te geven.

Neem (indien nodig) regenkleding mee en stop tevens iets te eten en te drinken in de fietstas om onderweg bij de korte pauzes.
De lengte van de fietstocht is 60 km. We gaan er van uit dat de kruissnelheid ongeveer 16 km/h is.

Let op:

Bij extreem slecht weer gaat de fietstocht mogelijk NIET door!!  Kijk t.z.t. op de website www.ivn-geysteren-venray.nl  voor de laatste informatie.

 

 

 

 

 

IVN Geysteren Venray