Educatief allerlei

 

 

Educatief allerlei (25)

Voedselpakketten
Het leuke van een abonnement op voedselpakketten, zoals bij voorbeeld Odin ze aanbiedt, is de verrassing. Bij nieuwe groente en fruit krijg je er een recept bij. Je eet naar het seizoen en je moet maar zien hoe je er iets lekkers van kunt maken. Odin kan de productie be´nvloeden en zo verspilling beperken. Voor bakkers is verspilling ook een probleem. Brood en banket is snel over datum. Nu is er een app via welke de consument een broodpakket kan reserveren. To Good To Go. De bakker verdeeld wat hij over heeft over de aanvragen en rekent een derde van de waarde af. (Hier in Noord Limburg zijn de kippen van de Kipster zeer benieuwd welke misbaksels de baas nu weer heeft laten ophalen en vermalen). In Boxstel is een gloednieuw project gestart om consument en agrariŰr bij elkaar te brengen. Het gaat om een co÷peratie, die een boer in dienst heeft. 200 leden (consumenten) leggen samen wekelijks 2000 euro in, en kunnen elke week een voedselpakket ophalen. Voor de somma van 10 euro per mond. Voor vlees betalen ze iets meer.
 

Oranjetip
Een trend? Wie Weet. Voor het eerst sinds het met pensioen gaan als gids een zondag-excursie van het IVN meegelopen, in het Wanssumse natuurgebied de Broek. Met twee paden voor Mountainbikes en wandelaars. De naam Broek levert een herinnering aan Stede Broec met de dorpen Grootebroek en Lutjebroek.

Daar in West-Friesland gaat het over een polderlandschap met echte broekbossen van wilgen en elzen, die met hun wortels in het water staan. Hier in Wanssum is het de westrand van de Molenbeek-dal, dat maar voor het zuidelijke deel drassig is. Daar zien we Oranjetipjes patrouilleren. De wandeling eindigt bij een flinke populatie van pinksterbloemen, een van de waardplanten van het oranjetipje. De rupsen eten zowel van het blad (behalve van pinksterbloem ook van Look-zonder-Look) als van de vruchten. De rupsen hebben bijna hetzelfde uiterlijk als de vruchten en zijn dan moeilijk te zien. Vooral bij de pinksterbloem worden veel zaadjes gegeten. Maar daar lijdt deze plantensoort niet onder. Losgelaten rozetblaadjes wortelen makkelijk en nemen zo de voortplantingstaak over. Vooral als drassig in nat overgaat. Zaden kiemen niet onderwater. Doordat de plas-dras weilanden steeds zeldzamer worden, kom je pinksterbloemweides nog maar sporadisch tegen. En dus ook de oranjetip. Gelukkig legt dit vlindertje ook eieren op Look-zonder-Look. Vooral in de duinstreek en langs bosbeken, want Look-zonder-Look groeit vooral op licht beschaduwde, lemige plekken. En zo kun je het oranjetipje ook tegenkomen tijdens wandelingen in loofbossen.

Wim Jongejans.


 

 

 

 

IVN Geysteren Venray