Dorpenwandeling Merselo

 

Dorpenwandeling Merselo
Datum : zondag 12 februari 2023
Tijd : 10.00- 12.00 uur
Vertrekpunt: Partycentrum ít Anker, Grootdorp 73, Merselo

Na vorig jaar in en rond Heide gewandeld te hebben, gaan we dit jaar voor een dorpswandeling naar Merselo. In dit oude esdorp met een aantal buurtschappen zijn de sporen van het vroegere boerenleven nog zichtbaar, naast alle vernieuwingen die hier ook hebben plaatsgevonden. Merselo ligt op de rand van het Loobeekdal, aan het begin van de Peel.

De oudste terug te vinden vermelding van het dorp is van rond het jaar 924, maar er verbleven al veel eerder mensen op deze plek. Bij archeologische opgravingen zijn hier resten van een ongeveer zevenduizend jaar oud kamp van jagers-verzamelaars gevonden. Toen mensen zich hier eenmaal blijvend gevestigd hadden, ontstonden in de loop van de tijd de bolle akkers die nog rond het dorp liggen. Naast de akkerbouw was in vroeger jaren de schapenteelt een bron van inkomsten.

Tegenwoordig zijn de schapen vervangen door runderen. Tijdens de wandeling door en rond het dorp, zullen we zelf kunnen zien hoe de mensen hier al lange tijd met en van het land leven.
 

 


 

 

 

 

IVN Geysteren Venray