De Pen....

 

De Pen .

IVN-Leden brengen over het algemeen veel tijd door buiten en genieten van natuur en landschap. We zijn erg blij wanneer we vele soorten planten en dieren ontdekken, op naam kunnen brengen en van alles te weten komen over groei, leefwijze enz.
Soms is het ook wel eens gewoon fijn om literatuur te lezen waarin je allerlei beschrijvingen in verhaalvorm tegenkomt over landstreken met hun natuur.

 

Een aanrader hierin is:
Het herdersleven van James Rebanks.
Herdersleven is voor een groot deel een autobiografisch boek en gaat over James Rebanks, de oudste zoon van een schaapherder die op zijn beurt ook de oudste zoon is van een schaapherder. Drie generaties herders. Rebanks is geworteld en traditioneel, hij geeft zich met liefde over aan de levenswijze van zijn voorouders. Rebanks is trots op zijn geschiedenis, hij deelt in het boek zijn kennis over het herdersleven. De familie woont en werkt al eeuwenlang in het Noord-Engelse Lake District. Een gebied wat wellicht bij een aantal van jullie bekend is.
Het herdersleven wordt bepaald door de seizoenen en het werk dat daarmee gepaard gaat. De schapen moeten door de herder en de hond naar het hoogland gedreven worden en s zomers moet er gehooid worden. In de herfst worden markten bezocht om de kudde aan te vullen en in de winter is het zaak de schapen in leven te houden. De lente is beweeglijk: de lammetjes worden geboren en de schapen keren terug naar de heuvels en dalen. In Herdersleven laat James Rebanks zien hoe het leven er in een oeroud landschap uitziet.
De schrijver schrijft zeer gedetailleerd en op een beeldende en indringende wijze. Hij geeft je a.h.w. het gevoel dat je zelf in het Lake District bent en tussen de schapen loopt, het lijkt zelfs of je ze hoort.
Je geniet tijdens het lezen van de rust van een ogenschijnlijk kabbelend bestaan, een bestaan waar je op adem komt als je het dagelijkse leven leeft in de hectiek van de westerse samenleving.

Het boek heeft mij gefascineerd in de zin van dat het bij mij herkenning bood, maar ook nieuwe dingen leerde waardoor ik toch weer iets anders naar schapen en landschap en de functie van beheer hiervan kijk.
Iedereen die nadenkt over hoe zijn leven wil leven, wie van de natuur houdt en even wil wegdromen van onze jachtige en zakelijke samenleving is Herdersleven een aanrader.

James Rebanks bezocht de universiteit van Oxford. Toen hij afgestudeerd was keerde hij direct terug naar zijn geboortegrond om een groot deel van het jaar als herder te functioneren. Daarnaast is hij adviseur van het Werelderfgoed Centrum van de Unesco. Hij beijvert zich om oorspronkelijke landschappen in stand te houden. Hij voert een pleidooi voor de waarden van deze manier van leven. Ook laat hij zien dat je zowel boer kunt zijn als schrijver.

Marije Freriks.

De opzet van dit artikel is om elke maand iemand een stukje te laten schrijven voor de Mosella. 
Het onderwerp is vrij. Geef je de pen door, dan is het wel verstandig om vooraf even daarover contact te leggen.

Eerder ingezonden 'Pen' artikelen

 


 
 IVN Geysteren Venray