De Pen....

 

 

De avonturen van zes natuurgidsen in spé

De vorige Mosella heb ik jullie kennis laten maken met de drie mannelijke natuurgidsen in opleiding, Marc, Huub en John. Nu wil ik inzoomen op de drie dames van het cursistengroepje: Marleen, Margaret en Arianne.
 


Eerst de bekende van het stel: Marleen… wie kent haar niet? Ja, onze eigen Marleen, die al jaren bestuurslid, contactpersoon van de werkgroep jeugd-IVN en landschapsgids is. Wat moet zij nou bij de natuurgidsencursus?
Marleen wilde haar natuurkennis verdiepen. Heel veel kennis heeft ze al opgedaan in de loop van de jaren en af en toe houdt ze zich in als de andere cursisten iets onderzoeken wat zij al lang kent, maar ik denk dat ook zij nog elke theorieles, elke excursie en ieder veldbezoek iets nieuws leert.
En dan is er Margaret. Margaret heb ik in eerste instantie moeten overtuigen dat ze de natuurgidsencursus moest gaan volgen, maar nu is ze zo heerlijk enthousiast. Bij elke dierenprent, ligplaats, vraatrest of dierenpoep duikt ze als een volleerd sporenzoeker naar de grond om alles van zo dicht mogelijk te bekijken. Natuurlijk legt ze alles vast op foto, zodat ze dat op facebook kan delen met de hele wereld. En dingen die we niet direct in het veld kunnen benoemen, zoekt ze achteraf thuis op. Margaret kan van onverwachte ontdekkingen in de natuur enorm genieten en uit haar enthousiasme ook duidelijk met uitroepen als: ‘prachtig… geweldig… heerlijk… fantastisch! Heerlijk dus om haar erbij te hebben.
Last, maar zeker niet least, is er Arianne. Onze onvolprezen chauffeuse – Ze heeft het al eens klaargespeeld om de afrit Gennep voorbij te rijden, zodat we vanaf Oeffelt via landweggetjes omreden naar de theorieavond in Gennep. Dit alles onder het mom van siteseeing in the dark. Maar wij klagen niet. Wij zijn allang blij dat ze zo’n mooie grote wagen heeft waarmee ze ons iedere keer overal naar toe brengt – en onze cursist die een hele lading kennis meeneemt vanuit haar agrarische achtergrond. Als bijvoorbeeld Annie en ik met onze mond vol tanden staan vanwege een kwak slijm die op de grond ligt, hebben we Arianne om ons te vertellen dat dat een slijmprop is van een drachtige koe. Dan hebben ook Annie en ik weer wat geleerd.
Kortom het is een voorrecht om deze mooi gevarieerde groep cursisten te mogen begeleiden.

Esther Swinkels
 


De opzet van dit artikel is om elke maand iemand een stukje te laten schrijven voor de Mosella. Het onderwerp is vrij. Geef je de pen door, dan is het wel verstandig om vooraf even daarover contact te leggen.

Eerder ingezonden 'Pen' artikelen

 


 
 IVN Geysteren Venray