Dagwandeling Swalmen en Swalmdal
---

Dagwandeling Swalmen en Swalmdal
Datum : zondag 11 juni 2017
Vertrektijd : 10.00 uur
Vertrekpunt : Herberg de Bos, Bosstraat Swalmen

Graag aanmelden via info@ivn-geysteren-venray.nl

Voor deelname vragen wij een bijdrage van € 2,- pp voor leden en € 3,50 voor niet-leden (te voldoen bij aanvang van de wandeling).
Zorg zelf voor een lunchpakket en voldoende drinken.

Voor carpoolen verzamelen we vanaf 9:00 uur bij de parkeerplaats van de Gamma in Venray. Vertrek om 9:15 uur.

De wandeling zal ongeveer 15 km lang zijn en gelet op terreingesteldheid en hoogteverschillen is het raadzaam stevige wandelschoenen te dragen en is enige lichamelijke conditie voor deze wandeling vereist.

Het riviertje de Swalm ontspringt in een bronbosje bij het dorpje Geneiken in Duitsland, om vandaar bij het Duitse middeleeuwse stadje Brüggen Nederland binnen te stromen. Uiteindelijk mondt de Swalm als grensriviertje tussen Swalmen en Beesel in de Maas. De Swalm is grotendeels een regenrivier en het stroomgebied bedraagt ongeveer 270 km2. Zij wordt gevoed door een groot aantal soms zeer fraaie zijbeken. Het Swalmdal is Natura 2000 gebied. In deze dagwandeling kunnen jullie kennis maken met de grote diversiteit van het Swalmdal en de bijzondere natuur.

Het Swalmdal heeft een bewoningsgeschiedenis vanaf de steentijd. Waren gronden vroeger in gebruik als cultuurgrond voor landbouw en veeteelt, tegenwoordig zijn deze veelal aan de natuur terug gegeven en is er ook plaats voor nieuwe natuurontwikkeling.

De grootste bedreiging voor het gebied is de bruinkolenwinning van Garzweilwer III in Duitsland die op circa 25 km afstand tot op grote diepte water onttrekt aan de omgeving en daarmee ook aan de Swalm. Maak tijdens deze dagwandeling kennis met dit bijzondere gebied en met zijn hoogteverschillen, afwisselende landschappen en prachtige gevarieerde natuur. De wandeling zal ongeveer 15 km lang zijn en gelet op terreingesteldheid en hoogteverschillen is het raadzaam stevige wandelschoenen te dragen en is enige lichamelijke conditie voor deze wandeling vereist.


Mijn naam is Frans Tegels en ik ben, samen met Esther Swinkels, jullie gids tijdens deze wandeling. Ik kom uit Swalmen en ben ongeveer 15 jaar in Midden- en Noord-Limburg als gids actief voor IVN, Staatsbosbeheer en Milieu – en Heemkundevereniging Swalmen.

We zien jullie graag op 11 juni om 10.00 uur aan het startpunt bij Herberg de Bos, Bosstraat 115 6071 PX Swalmen, waar we rond 16.00 uur terugkomen en de dagwandeling afsluiten.
 

--- IVN Geysteren Venray