Workshop: Doe meer met herfstvruchten

 

 

Workshop: Doe meer met herfstvruchten

Datum : woensdagavond 8 november  2017
Tijd : 19.00 uur
Locatie: Zorgboerderij Boer Hans, Kiekweg 1 Venray
Cursusleider: Madeleine van den Hoek


Op woensdagavond 8 november komt herboriste en natuurgeneeskundige Madeleine van den Hoek weer een workshop "Doe meer met herfstvruchten" verzorgen. Hierin deelt ze met enthousiasme haar kennis en gaan we lekker praktisch aan de slag met deze vruchten en ook kruiden. Wil je meer weten over de culinaire en geneeskrachtige eigenschappen van wat de herfst te bieden heeft dan is dit zeker een aanrader!

De nazomer en de herfst zijn de tijd om te oogsten. Wortels, zaden, vruchten, noten, wat een rijkdom. Het is elk jaar weer genieten en ik sta dan ook met liefde in de keuken om alle schatten te verwerken tot heerlijke gerechten, zonnige beloften voor de winter en zaken voor de "medicijnkast". Een rijkdom die je zowel culinair als geneeskrachtig kan inzetten dus. Tijdens de workshop gaan we aan de slag met najaarsbessen, noten, zaden, kweeperen, kastanjes en allerlei wortels. Denk bijvoorbeeld aan de mierikswortel de paardenbloem of de pastinaak. Natuurlijk proeven we onze maaksels en gaat er ook iets mee naar huis. Er valt zoveel te vertellen! Als voorproefje alvast 2 recepten van een echte herfstvrucht: de kweepeer.
 


Kweepeercompote
Nodig:
kweepeer 1 kg
suiker 250-500 gram
1/2 theelepel kaneelpoeder
1/2 theelepel gemberpoeder

Bereiding

Schil de kweeperen en verwijder het klokhuis.
Gooi ze niet weg, maar gebruik ze voor een kweepeerlikeur. (zie volgende recept) Snijd de kweeperen in kleine stukjes. Doe de kweeperen in een pan met een laagje water. Kook tot de vruchten zacht zijn. Proef en voeg naar behoefte suiker en specerijen toe. Kook het geheel nog even op. Serveer met kaas of op een toostje. Maak je een grotere voorraad doe het dan in goed uitgewassen potten* en laat op zijn kop afkoelen. Ook lekker bij vlees. * Glazen potten uitwassen met soda en even in een hete oven leggen. Deksels uitkoken.
 


Kweepeerlikeur
Nodig:
schillen en pitten van kweepeer
jenever of brandewijn
1 stokje kaneel
suiker
(weck)pot

Bereiding
Doe de schillen en pitten die je over hebt van de kweepeercompote in een(weck) pot en voeg hier jenever of brandewijn aan toe. Doe er een stokje kaneel bij. Laat dit 5 weken (of langer) staan en schud wekelijks een keer.
Zeef de kweepeer eruit. Proef en voeg naar behoefte suiker toe. Laat de likeur daarna nog minimaal 1 week staan voor gebruik zodat deze zich kan zetten.
Een heerlijke, verwarmende likeur voor een koude winteravond! Neem maximaal 1 glaasje per avond en drink 'm met aandacht.

 

Opgeven:
De kosten van de cursus bedragen 20 euro voor leden en 30 euro voor niet-leden.

Aanmelden kan via: info@ivn-geysteren-venray.nl


Plaatsing is definitief indien u het bedrag overgemaakt heeft op rekening nummer:
NL36 RABO 0156.3203.39, t.n.v.: IVN Geysteren-Venray onder vermelding van 'Doe meer met herfstvruchten 2017'

Opgave voor 5 november 2017

 

 

 

 

IVN Geysteren Venray