Diersporendag

 

Diersporen dag
Datum: Zaterdag 1 oktober
Aanvang ochtendgedeelte: 10.00 uur (halverwege korte koffie/theepauze)
Lunch: 12:45 uur
Start excursie: 13.30 uur, einde 16:00/16.30 uur. Het kan een half uurtje uitlopen.
Theorie: beneden in de Alde Schol Geysteren.
Excursiegebied: Op den Buus
Maximum aantal deelnemers: 25


Het is alweer enkele jaren geleden (2011 en 2015) dat Annemarie van Diepenbeek een sporencursus voor onze afdeling verzorgde. Tijd om dat onderwerp nog eens voor het voetlicht te halen. We doen dat in de vorm van een ‘diersporendag’.
 

Het ochtenddeel van die dag bestaat uit een presentatie met aan het einde enkele sporenvragen aan de hand van sporen in natura.
 

Het middagdeel bestaat uit een excursie.
Na de lunch (zelf meegenomen lunchpakket) gaan we op weg met de focus op diersporen.
 

Waarom zijn diersporen zo interessant?
Op andere momenten dan dat je er als wandelaar bent, speelt zich heel wat af in bos en veld. Zelfs in de eigen achtertuin en in het stadspark vinden onder de nachtelijke sterrenhemel miniatuurdrama’s, stoeipartijen en feestmaaltijden plaats, waaraan wij mensen part noch deel hebben. Immers, wilde dieren zijn schuw en ze houden zich verborgen voor de mens. Toch kan de oplettende wandelaar die aanwezigheid van veel dieren zien als hij de sporen maar weet te herkennen.

 

Diersporen vertellen welk dier hier was, wat het deed, wat het gegeten heeft, hoe het woont en leeft. Hierdoor geven diersporen altijd een extra dimensie aan het buiten zijn; zij zijn de stille getuigen van die andere, zonder kompas en routebeschrijving vaak ’s nachts op pad zijnde wandelaars.
Na deze presentatie herken je de die tekenen beter en dat maakt elke natuurwandeling leuker en spannender. Ook leuk om de verworven kennis uit te dragen naar anderen!


Aanmelden:
De kosten van de cursus bedragen voor Gidsen van het IVN Geysteren-Venray € 10.– . leden van het IVN Geysteren-Venray € 15.- en voor niet leden € 20.-
Aanmelden kan via: secretariaat@ivn-geysteren-venray.nl

Plaatsing is definitief na overmaking van het bedrag op rekeningnummer NL36 RABO 0156.3203.39 ten name van IVN Geysteren-Venray onder vermelding van Diersporendag.
 

 

 

 


 IVN Geysteren Venray