Bomen en hun geheimen

 

 

Bomen en hun geheimen
Wandeling voor ouderen.
Datum : donderdag 18 oktober
Tijd : 14.30 uur
Vertrek: Verzamelen op parkeerplaats van de Aldi, Dn Herk 96. Het makkelijkst te bereiken via de ingang aan de Henri Dunantstraat.

Deze wandeling, met als thema bomen, is bedoeld voor senioren, waarvoor de reguliere wandelingen georganiseerd door het IVN Geysteren-Venray te lang zijn of het tempo te hoog ligt. U wilt toch genieten van het buiten zijn en de natuur om u heen. U loopt op eigen kracht of met behulp van een rollator, u beweegt zich voort met scootmobiel of met rolstoel en begeleider. U bent van harte welkom.
Daarnaast is het sociale aspect ook heel belangrijk.

Volgroeide, oude bomen zijn in ons land een kostbaar bezit. Alleen door goede en duurzame bescherming kunnen ze oud worden en ons met hun verschijning verwonderen. Bomen doen er mensengeneraties over voordat ze volgroeid zijn en enorme afmetingen kunnen hebben bereikt. Dit soort bomen zijn een levensgemeenschap op zich en herbergen tal van andere samenlevingen. Bovendien zorgen ze voor verkoeling. Er is uitgerekend dat door de aanwezigheid van grote bomen in een stedelijke omgeving de temperatuur op warme dagen wel 2-3C lager blijft. We gaan op donderdag 18 oktober een wandeling maken over het terrein van de St. Servaas om de diverse bomen te bewonderen en te bekijken. De aanplant van bomen op het terrein van de St. Servaas heeft grofweg in twee perioden plaatsgevonden en laat duidelijk een verschillende aanpak zien. De oudste aanplantingen dateren uit de periode van 1900-1910, met de bouw van de eerste instelling vanaf 1905 (toen nog aangeduid als St. Servatius gesticht).
De tweede periode van aanplanting vond plaats tussen 1950 en begin jaren zestig, na het herstel van de oorlogsschade en de bouw van een aantal nieuwe gebouwen voor administratie en ondersteuning (die inmiddels ook weer gesloopt gaan worden).
De gidsen zullen bij de rondwandeling vertellen over de specifieke soort, naamgeving, typische kenmerken, maar geniet vooral van de schoonheid van bomen.

 

 

 

IVN Geysteren Venray